2013. július 4., csütörtök

Veronica Központ, Hostetín - Most már tudjuk merre vezet az út

Csehországi 5 napos látogatásom mottója nagyon is egybevág a Veronica Alapítvány és Központ videójának mottójával: Now you know where to go.

Welcome to Veronica
A Fehér Kárpátok
Példaértékű a tevékenység és értékek, amiket a Veronica Központ a  Fehér
Kárpátokban, Csehországban pár kilométerre a szlovák határtól képvisel. A szervezet története 25 évre nyúlik vissza. Ez idő alatt  hatalmas tudásanyagot gyűjtöttek össze az ökologikus építkezésről, kertészkedésről, helyi közösségek formálásáról, gazdaságról. És a lényeg, hogy nem csak elméletet prédikálnak. Oktatóközpontjukban (mely nem mellesleg egy passzív ház és öko-hostel egyben) mindezt a gyakorlatba is átültették és szoros kapcsolatot ápolnak sok helyi természetvédő és értékőrző non-profit szervezettel, illetve a brnoi egyetemmel.

A központ és hostel épülete
No de hogyan is kerültem ide? A Messzelátó Egyesülettel közösen a Veronica, egy portugál és egy lengyel  szervezet Fenntartható Városi Lét (Sustainable Urban Living) néven egy Grundtvig programot indított, és az ő meghívásukra volt lehetőségem részt venni ezen a párnapos látogatáson. 

Csodálatos házigazdánkból, Iwonából megpróbáltam a lehető legtöbb infot kinyerni ez idő alatt, nemcsak a tevékenységeikről, hanem arról is, hogy hogyan indultak, milyen nehézségekkel találták szembe magukat, mik segítették előre őket, mi tartja életben a szervezetet. Nem fogok tudni ebben a postban mindenre kitérni, de összességében ha jól idézem őt, úgy fogalmazta meg, hogy egy jó, életképes ötlet és a hit vonzza a lelkesedést, adott esetben a pénzt, a támogatókat és egy idő után saját életre kel. Szerinte a sikerük titka többek között az volt, hogy a helyi igényekre alapoztak, csakis olyan projektekbe vágtak bele, amire valóban szüksége volt az itt élőknek, a vidéknek, a közösségnek.

Lássunk néhány példát:

A nádas szennyvíztelep
Reed-bed sewage treatment plant, azaz Nád-ültetvényes szennyvízkezelő telep: a történet egyik szála ott indult, hogy a 250 fős Hostetín nevű cseh faluban nem volt megoldott a szennyvízkezelés kérdése így a falu nem tudott bővülni, nem lehetett új házakat építeni. Erre dolgoztak ki a Veronica munkatársai egy tervet, hogyan lehetne a szennyvizet környezetbarát módon kezelni és visszajuttatni a természetbe. Ma már a régióban elsőként létrehozott telep bürokrácián való átverekedése után az összes háztartás szennyvizét ez az "üzem" kezeli, működésükkel természetesen ugyanúgy a helyi "ÁNTSZ"-nek felelnek, mint bármely más szennyvíztisztító telep mindenki nagy megelégedésére.

A biomassza üzem
Biomassza fűtőüzem: A faluban 1-2 háztartás kivételével minden család a helyi biomassza üzem fűtőrendszerére csatlakozott, ez a rendszer biztosítja ezen háztartások téli fűtését. 3 évbe telt, mire ezt sikerült elérniük, pedig a csatlakozáshoz a háztartásoknak önrészt is kellett vállalniuk előre az üzem megépítésekor. Az üzem számára az elektromosságot napenergiából állítják elő, sőt ebből még visszatáplálnak áramot a rendszerbe is. A fűtőanyag 50-80km-es környezetből, fahulladékból és helyi faanyagból származik.

Napelem mező
A faluban legalább minden második házon napelem és/vagy napkollektor található áramfejlesztés és vízmelegítés céljából, illetve energiatakarékos közvilágítási rendszer működik (szintén napenergiával). Ehhez természetesen szükség volt a cseh állam által támogatott napelem parkok telepítésének támogatására. (Melynek sajnos a korrupciós visszaélések, és a visszatáplált áram árának lefixálása miatti áram-áremelkedések miatt rossz szájíze lett a cseh népesség körében, így sokan nem teljesen pozitívan gondolnak a megújuló energia elterjedésére Csehországban... Láthatjuk, hogy a politikai helyzet máshol sem fenékig tejfel, ennek sajnos ilyen projektek is ihatják a levét...)

Az almaléüzem
Helyi tájfajták génbankja: Magának a Veronicának a kis gyümölcsöskertjében, illetve egy velük kapcsolatban álló nagyobb gyümölcsös génbankban őrzik a helyi tájfajtákat. Főleg alma- és körtefákról beszélünk, hiszen a Fehér Kárpátok ezen része hagyományosan évszázadok óta nagy almatermő vidék.

A termékskála
Almaléüzem: a Veronica által részben tulajdonolt Kft. minősített bio
almaléüzeme is itt működik ezen a telephelyen. Különböző gyümölcsleveket és szörpöket állítanak elő a környező bio gazdálkodóktól felvásárolt almából és gyümölcsökből, mellyel a cseh és a közeli szlovák piacra is termelnek. 
Maga a központ és az almaléüzem is helyi munkaerőt alkalmaz, nyilván ezzel is sikerült közelebb kerülniük a helyi közösséghez és elfogadtatni tevékenységüket.

Rovarlak és a gyümölcsös
Minősített kert
Minősített Természetes Kertek, mintakert: az évek során a Veronica minősített természetes kert tanúsítványok kiállítására is akkreditáltatta magát, így a környékbeliek közül bárki kialakíthatja kertjét a természetes kertészkedés elveinek megfelelően, segítséget kaphat szakértőktől, és kapujára ragaszthatja a süni jelképes emblémát, mellyel szomszédai felé is jelezheti, hogy a kapuk mögött nem hagyományos kert rejtőzik ám! Saját mintakertjükben a gyümölcsfákon, különböző mikroklímák, kialakított állati élőhelyek példáin túl található egy 200 éves gyümölcsaszaló is, melynek kapacitása fedezi az egész környék szükségletét, de tudná ennek még néhányszorosát is! :)

A 200 éves aszaló
Emelt ágyás és tűzrakó
Öko-hostel, képzések, látogatók: A központot gyermekek, csoportok látogatják rendszeresen, számukra programokat, képzéseket indítanak és szállást biztosítanak. Már maga az épület megér egy misét, a hivatalos passzív minősítés csak azért marad el, mert az ott tartózkodók száma nem állandó, és egy passzív ház "fűtésrendszeréhez" az ott tartózkodók által kibocsátott testhő is nagyban hozzájárul, ami emiatt néha nem éri el a kívánt értéket. Ám a levegőztető rendszerre, esővíz-gyűjtésre és felhasználására, és magára az energiahasználatra kitűnő példát nyújt az épület.

Kosenka
Ellátogathattunk még az egyik közeli faluba a Kosenka Alapítványhoz, akik egy magán tulajdonú természetvédelmi területen próbálják őrizni az őshonos jegenye és bükkfák alkotta erdőket és azok bioszféráját, illetve a hegyvidéki állattartás által kialakított sajátos magaslati növény-állat-társulásokat, a faluban pedig egy hagyományőrző házban adják tovább az értékes helyi szokásokat, hagyományokat és tartják életben a közösségi életet. Többek között a régi szövőszéken nekünk is bemutatták a rongyszőnyeg szövést.
Hol jártatok?


Illetve ellátogathattunk még a közeli Luhacovice fürdővárosba, mely
gyógyvizéről híres, és egy kis juhgazdaságba, ahol sajt és tejtermék előállítással foglalkoznak, 20 juhval, természetesen van köztük fekete bárány is ;), és nagyon finom termékekkel, így újabb sajt recepttel bővült a kincstáram. És egy helyi szeszfőzdébe is, ahol egy újraélesztett első világháború előtti családi receptúra alapján készül egy gyógynövényes likőr.

Frgale pizza
Macerátumok
Megtanultuk egy helyi édesség, a Frgale "pizza" receptjét mákos-szilvalekváros, illetve túrós verzióban. Helyi gyógy- és vadnövényekből készült szörpöket és hideg vizes macerátumokat kóstolhattunk. A falut körbejárva pedig megcsodálhattuk a környékbeli művészek alkotásait.




A közvilágítás szobra

Almák
Gyermekek


A folyó őre
Comming soon! :)
1000 érdekes sztorim van még, közzéteszem természetesen a begyűjtött recepteket is később! :)
Nagyon köszönöm a Messzelátónak, hogy eljöhettem ide, nagyon biztató volt egy olyan példát látni, ami ilyen sokrétűen és holisztikusan képes a fenntarthatóság témáit csokorba fogni, gyakorolni és minden erőltetés nélkül -bár semmiképp sem állítanám, hogy erőfeszítés nélkül- ezt egy helyi közösségben támogatni, életre kelteni.
Elkészült Anikó videobeszámolója a blogtv-n!

A társadalmi vállalkozás téma, amely kapcsán közelebb kerültem a Messzelátóhoz egyre inkább érik bennem, várható egy post ennek mentén is, közben pedig szépen lassan, a bürokrácia és minden folyamán át alakulni látszik a saját gazdaságunk projektje, illetve érik még bennem még valami ;), szeretnék írni nektek még a várandósságról, anyaságról, természetes szülés lehetőségeiről és kapcsolódó témákról is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése