2012. augusztus 3., péntek

Sosem a Sárga Úton

Tegye fel a kezét, aki nem emlékszik erre: Mindig a sárga úton, mindig a sárga téglán...

Dorka és Totó
eredeti Dorka és Totó

Valahogy gyakran mesék köré rendeződnek a gondolataim, Alíz, Pónik és Dorkák Totóval. Nem tehetek róla, jó a szimbolikájuk, na!




Az előző etap a ki nem kövezett utak választásáról szólt nálam. És azt kell hogy mondjam, hogy a szervezeted eleinte tiltakozik, de a mostani tanulságom, hogy járt utat járatlanért mindenképp elhagyj!
Tuti, hogy lesz benne szívás, ezt már most elkönyvelheted, de dőlnek ám az élmények is be, mint a tornádó a boszorkányra esett ház ablakán! ;)


Mindig a sárga úton!


Az ember tevékenységét a boldogságkeresés uralja. 
A boldogság viszont lényegében beteljesülés, olyan állapot, amelyben minden igény, akár anyagi, akár szellemi, kielégítést nyer. 
Az öröm nem más, mint egy igény kielégítése, és nagy igények nélkül nagy örömök sem létezhetnek. 
A képességekkel együtt jár a képességek felhasználására való igény.

Szent-Györgyi Albert 

És hát aki izolálta a C és a P-vitamint, az csak tud már valamit ezekről a dolgokról, nemde?

Eltelt tehát az első hónap a kalandomból, a bemelegítés, mondhatjuk. Holnap már Szlovéniában gyűjtöm az élményeket a következő posthoz. 
Mi ez, ha nem sámánvarázs?
Felgyúrtam magam, az fix, Sábli sámán- és edzőnő szárnyai alatt Döröskén. Ezer méterek leúszása, 10-től 80 km-ig terjedő napi távok lebringázása, gyomláló guggolások, hajolások százai, mulcstalicskázás és alkalmi jóga edzették a testet. Eközben a szellem is átesik a holtponton: ahogy a Vazsi Törzs meghódítja Zalát egy nap alatt, és az irreálisan kedves emberek között szenvedteti magát minden ok nélkül hegyen völgyön át a tűző napon, úgy töri át magát a "bármire képes vagyok érzés" az "ebbe meg minek kezdtünk bele egyáltalán és ki volt az a bolond, aki ezt kitalálta" korlátain.
Közhely ide vagy oda, elkezd izgibb lenni az út, mint a cél, és annál jobb, minél kevésbé a sárga úton mész. A rözögős vasútmenti úton klasszul meg lehet tanulni a Vasban honos gyógynövényeket, a szőlőkön át vezető utakon pedig almacsórás közben Sanyik hívnak meg borozni, gulyásra, keszegre és súgják meg a közeli titkos csiperkelelőhelyeket.

D és É
M, J és É
É, J és J
A fizikai power mellett egy másik erő is kísérte a hónapomat, ez pedig az amazon power. Négy nagyon erős nőt is mellém sodort az élet. Juli az elektromágnesesség impulzív, Dóra a kőszikla szilárd, állhatatos, Marika az örökmozgó megállíthatatlan, Judit pedig a sodró folyó magával ragadó erejével bír.
Mész, mész a sárga, vagy bármilyen köves úton, és elgondolkodsz, hogy miért a gyáva oroszlán, a szívtelen bádogember, vagy a buta madárijesztő csatlakozik 
hozzád? Akiknek persze már rég megvan az a tulajdonságuk, amire azt gondolják, hogy csak még vágynak. És mit mond ez el rólad? Mindegy is, ebben a történetben mentek szépen együtt valami felé, amiről kiderült a végén, hogy kicsit délibáb volt, vagy nem is az volt a fontos, mégis mindannyian megkapták, amire szükségük volt.

Csalafinta dolog az erő, mert vonzhatja az erős a gyengét a védelemért, az erős az erőset a harcért, megijesztheti az erő a gyengét, vagy a gyengeség az erőset.
Persze lehet, hogy maga az erő, mint fogalom viszi zsákutcába a gondolatmenetemet. Ahogy például a gaz fogalma a magyar nyelvben. Gaznak mi a haszonnövények között növő kis gazember gaznövényeket értjük és irtjuk, gondolván, hogy megfojtják, elveszik, elnyomják. A németben (das Kraut) a gaz és a gyógynövény egy szó. Mert hát amit kigyomlálunk, mind hasznos, jó valamire. A pitypang, a kövér porcsin, tyúkhúr, amikből pl. saláta, leves is készíthető, a zsurló meg egyenesen minden bajra jó! És akkor még bele sem mentem a mulcsolás útvesztőjébe! :)

ez platán és Körmenden,
nem körte Viszákon :)
úton útfélen
Kövessétek hát az utat, amire hívattatok, feleim, és ha véletlenül Viszák felé megy, mindenképp nézzétek meg a Pajtaszínházat (Üvegtigrises és Nemzeti Színházas barátságos Szarvas József művészúr által fémjelezve) és a Tündérkertet a Körtefa Menedékkel, amiben jómagam, Zsu és Lac keze munkája is szépen megmutatkozik!

2 megjegyzés:

  1. Ez alatt mit értettél pontosan:

    " Mész, mész a sárga, vagy bármilyen köves úton, és elgondolkodsz, hogy miért a gyáva oroszlán, a szívtelen bádogember, vagy a buta madárijesztő csatlakozik
    hozzád? Akiknek persze már rég megvan az a tulajdonságuk, amire azt gondolják, hogy csak még vágynak. És mit mond ez el rólad?"

    Arra gondoltál, hogy ha az ember maga sem azon az úton jár, amin kellene neki, akkor ne csodálkozzon, hogy nem azok veszik körül, akik szeretné, hogy körül vegyék? Nem vagyok benne biztos, hogy erre gondoltál-e, ezért gondoltam megkérdezem inkább :).

    VálaszTörlés
  2. neeem, sokkal inkább arra, hogy nem véletlenül találkozunk azokkal az emberekkel, akikkel, mert akik körülöttünk vannak, nem véletlenül kerülnek oda, mint ahogy körém a drága amazonok. és hogy mindenkinek vannak vélt hiányosságai, bizonytalanságai, amikről az út során kiderülhet, hogy épp a legnagyobb erősség. de azért ezek a tulajdonságok is elmondanak nekünk dolgokat magunkról, pl hogy lehet, hogy nem ismerjük magunkat erős nőnek, és mikor feltűnik körülöttünk pár amazon, felfedezhetjük magunkban ezt is. vagy valami ilyesmi... :)

    VálaszTörlés